Suomessa on neljä pääasiallista yritysmuotoa: yksityinen elinkeinonharjoittaja, osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittyyhtiö sekä osuuskunta. Jokaisella tyypillä on omat etunsa ja haittansa, joten on tärkeää valita yrityksellesi sopiva yritysmuoto.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toiminimi
Toiminimi, eli ammatinharjoittaja, eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksinkertaisin ja suoraviivaisin yritysmuoto. Se sopii hyvin lähes minkä tahansa yritystoiminnan aloittamiseen ja pyörittämiseen. Toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista, se onnistuu sähköisesti. Toiminimen perustamiseen ei tarvita pääomaa. Toiminimellä yrittämisen suurin haittapuoli on se, että yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista vastuista. Se ei sovellu liiketoimintaan jos mukana on yhtiökumppani.
Osakeyhtiö
Osakeyhtiö (Oy) on toiminimeä monimutkaisempi yhtiömuoto, se on myös Suomen suosituin ja yleisin yritysmuoto. Se tarjoaa omistajilleen rajoitetun vastuun, mikä tarkoittaa, että he eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista. Omistajien vastuu rajoittuu heidän yhtiöön sijoittamaansa pääomaan, eli riskinä on pääoman menettäminen. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että yhtiön hallituksen jäsenenä yrittäjä on vastuussa yhtiön toiminnasta ja tämä saattaa johtaa myös taloudellisiin vastuisiin.
Oy:n voi perustaa yksin (kunhan on myös hallituksen varajäsen) tai useamman henkilön kanssa yhdessä.
On syytä huomata, että esimerkiksi Suomi.fi sivuilla mainitaan: ”Voit perustaa osakeyhtiön joko yksin tai yhden tai useamman yhtiökumppanin kanssa.” Osakeyhtiön yksin perustaminen ei kuitenkaan todellisuudessa ole Suomessa mahdollista ja Business.fi yrittäjien kanta on, että valtio johtaa tässä kohtaa yrittäjiä harhaan, sillä osakeyhtiön rekisteriin merkitsemisen edellytyksenä on, että yhtiöllä on vähintään yksi hallituksen jäsen ja yksi varajäsen. Tarkalleen ottaen osakeyhtiötä ei voi perustaa yksin, koska yhtiön perustamiseen tarvitaan myös hallituksen varajäsen, joka voi joutua vastuuseen osakeyhtiön asioista.
Osakeyhtiöt soveltuvat kaikkeen yritystoimintaan ja ovatkin usein järkevin yhtiömuoto yrityksille, joilla on suurempi liikevaihto ja enemmän työntekijöitä. Useat tahot mainostavat osakeyhtiötä uskottavana ja vakiintuneena yritysmuotona pitkäkestoiselle yritystoiminnalle. Esim. OP kertoo sivuillaan: ”Suomen suosituin yritysmuoto on osakeyhtiö (oy). Suosion taustalla on yhtiömuodon uskottavuus – osakeyhtiö on yleisesti tunnistettava yhtiömuoto ja vakiintunut yritysmuoto laajalle ja pitkäkestoiselle yritystoiminnalle.” Tämä pitää jossakin määrin paikkansa, mutta tästä voi saada vaikutelman, että toiminimiyrittäminen olisi esim. jollakin tavoin epäuskottavampaa verrattuna osakeyhtiöön, näin ei missään tapauksessa ole.
Osakeyhtiön perustaminen on kohtalaisen yksinkertaista ja se onnistuu ilman pääomaa sähköisellä kaupparekisteriilmoituksella mikäli käytetään vakiomuotoista yhtiöjärjestystä.
Osakeyhtiön purkaminen on kuitenkin monimutkaisempi prosessi kuin esimerkiksi toiminimen lakkauttaminen. Osakeyhtiön purkamisen monimutkaisuus ja siihen liittyvät kustannukset ovat yhdessä vaatimuksesta hallituksen varajäsenestä osakeyhtiölain häpeällisiä sudenkuoppia, jotka eivät edistä millään tavoin yrittäjyyttä.
Julkinen osakeyhtiö (Oyj) on julkisesti noteerattu osakeyhtiön muoto, jota koskevat tarkemmat ja tiukemmat vaatimukset kuin osakeyhtiötä.
Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö
Avoin yhtiö (Ay) ja kommandiittiyhtiö (Ky) ovat samankaltaisia yritysmuotoja ja jossain määrin samanlaisia kuin toiminimi, mutta omistajia on kaksi tai useampia. Henkilöyhtiöt soveltuvat yrityksille, joilla on pieni liikevaihto ja vähän työntekijöitä. Avoin yhtiö sopii erityisesti pienyrityksille luotettavan kumppanin kanssa. Kommandiittiyhtiö soveltuu hyvin omaan työmäärään perustuvaan toimintaan, johon haluat mukaansijoittajan. Henkilöyhtiödenn suurin haittapuoli on se, että yhtiömiehet ovat henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista.
Osuuskunta
Osuuskunnat ovat jäsentensä omistamia ja demokraattisesti valvottuja. Ne soveltuvat organisaatioille, joilla on sosiaalinen tai ympäristötehtävä ne soveltuvat myös yhteisyrittäjyyteen. Osuuskunnan suurin haittapuoli on se, että pääoman hankkiminen voi olla vaikeaa.
Suomessa on siis neljä pääasiallista yhtiömuotoa: toiminimi, osakeyhtiö, henkilöyhtiöt (Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) sekä osuuskunta. Kullakin tyypillä on omat etunsa ja haittansa, joten on tärkeää valita yrityksellesi oikea tyyppi.
Kommentoi ja keskustele!
Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa tähän artikkeliin liittyen? Tästä pääset keskustelemaan aiheesta Yritysmuodot ja oikean yritysmuodon valitseminen ja muusta asiaan liittyvästä!