hit counter

Toiminimen perustaminen käytännössä

Yritystä perustettaessa keskeistä on valita oikea yritysmuoto. Tämä määrittää vastuun tason, verotus- ja kirjanpitokäytännön sekä vastuun ja yritystoiminnassa sovellettavat lait ja asetukset sekä muut säännöt.

 

Toiminimiyrittäjä, eli toiminimen perustaminen on yksinkertaisin yritysmuoto. Toiminimi voidaan perustaa nopeasti, helposti ja edullisesti. Toiminimiyrittäjänä olet yksin vastuussa kaikesta liiketoiminnasta ja veloista, mutta saat myös pitää kaikki voitot, mutta jos aiot laajentaa yritystäsi tai ottaa sijoittajia, toiminimi ei sovi sinulle.

 

Toiminimen hyödyt yritysmuotona

 

Toiminimen perustamiseen liittyy monia etuja, kuten yrityksen perustamiskustannusten edullisuus, prosessin nopeus, kirjanpidon helppous ja paperityön vähäisyys. Verot ovat myös helppotajuisia ja kertaluonteisia maksuja, mikä tekee koko prosessista paljon yksinkertaisemman esimerkiksi osakeyhtiöön verrattuna.

 

Jos sinun on lopetettava liiketoiminta, myös se on suhteellisen suoraviivainen prosessi, sillä toiminimen lopettaminen on käytännössä ilmoitusluonteinen asia.

 

Kaikki nämä tekijät tekevät toiminimen perustamisesta houkuttelevan vaihtoehdon aloittavalle yrittäjälle.

 

Toiminimen perustamiskustannukset ovat  pienet

Vuonna 2022 yrityksen rekisteröinti maksaa 60 euroa verkossa ja 115 euroa paperilla. Jos et ole rekisteröitynyt kaupparekisteriin, voit aloittaa liiketoiminnan myös OmaVero-palvelun kautta tai paperilomakkeella. Rekisteröityminen ilman kaupparekisteriin rekisteröitymistä on maksutonta.

 

Toiminimen perustaminen on nopeaa

Toiminimen perustamisilmoituksen täyttäminen verkossa vie vain hetken, jos sinulla on yrityksen nimi ja toimiala yms. valmiiksi mietittynä. Toiminimi merkitään kaupparekisteriin nopeasti, ilmoitushetken arvio käsittelyajasta löytyy Patentti ja Rekisterihallituksen verkkosivuilta.

 

Yhdenkertainen kirjanpito on helppoa

Yhdenkertainen kirjanpito riittää toiminimiyrittäjille ja se on selkeää sekä helppoa hoitaa itsekin. Voit käyttää tulojen ja menojen kirjaamiseen yksinkertaista muistikirjaa tai Excel-taulukkoa. Tietenkin voit käyttää myös halutessasi myös kirjanpitoohjelmia ja kirjanpitäjää.

 

Verotus on yksinkertaista myös käytännössä

Verosäännöt ovat toiminimelle yksinkertaiset, sillä kaikki yrityksen tulot ovat omistajan henkilökohtaisia ​​tuloja ja niitä verotetaan hänen tulonaan tai pääomatulona muiden tulojen ohella.

 

Voit vähentää yritystoimintaan liittyvät menot verotuksessa

Yrittäjänä voit vähentää liiketoimintaasi liittyvät henkinnat ja menot verotuksessa ja pienentää näin maksettavaksi tulevien verojen määrää. Useimmissa tapauksissa voit vähentää esim. matkakulut, saat verottomat kilometrikorvaukset, voit vähentää toimintaan tarvittavien laitteiden ja palveluiden, kuten tietokoneiden ja puhelinten hankintakulut yms. Lisäksi voit vähentää jossakin määrien edustuskuluja jne.

 

Voit ostaa tuotteita ja plaveluja verottomina EU:n alueelta

Jos rekisteröit toiminimesi ALV rekisteriin, voit ostaa tuotteita ja palveluja EU:n alueelta verottomina.

 

Vähemmän paperitöitä ja ilmoituksia

Jos liiketoimintasi on kohtalaisen pienimuotoista, voit tehdä alv-ilmoitukset vuosittain tai neljännesvuosittain. Mikäli liikevaihtosi on alle 15.000 euroa vuodessa, sinun ei tarvitse rekisteröityä alv-rekisteriin ollenkaan, ellet erityisesti tätä halua.

 

Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi on helppoa

Mikäli yritystoimintasi kasvaa ja haluat rajata henkilökohtaista vastuuta ja optimoida verotusta, toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi onnistuu helposti.

 

Toiminimen lopettaminen on helppoa

Mikäli haluat jostakin syystä lopettaa yritystoiminnan se onnistuu toiminimen kohdalla helposti, käytännössä toiminimen lopettaminen on ilmoitusluonteinen asia ja nopea prosessi toisin kuin esimerkiksi osakeyhtiön kohdalla.

 

Mitkä ovat toiminimi yritysmuodon riskit

 

Toiminimeen yritysmuotona liittyy muutamia riskejä, joista käymme tärkeimmät läpi tässä.

 

Henkilökohtainen omaisuutesi voi olla vaarassa

Henkilökohtainen omaisuutesi voi olla vaarassa, jos yrityksesi haastetaan oikeuteen tai jos se joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, koska yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti kaikista sitoumuksista.

 

Rahoituksen hankkiminen voi olla vaikeaa

Voi olla vaikeaa hankkia pääomaa toiminimenä, koska sinulla ei ole pääsyä julkisille markkinoille eikä toiminemessä voi olla osakkaita.

 

Yrittäjänä et välttämättä saa sosiaalietuuksia

Toiminimi tekee sinusta yrittäjän, mikä tarkoittaa, että sosiaalietujen saaminen voi olla vaikeampaa. Jos sinut katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi et esimerkiksi saa työttymyysetuuksia

 

Osakeyhtiö on verotuksellisesti viisaampi

Osakeyhtiö on verotuksellisesti parempi vaihtoehto, jos liiketoimintasi tuottaa hyvin, sillä suurilla tuloilla veroprosentti nousee suureksi, mutta toisaalta jos tulot vaikuttavan kasvavan suuriksi toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi onnistuu helposti. Usein sanotaan, ettei toiminimiyrittäjä voi optimoida verotustaan. Toiminimiyrittäjä ei voi järjestellä samalla tavoin verotustaan kuin osakeyhtiön kautta toimittaessa, mutta mikään ei estä käyyttämästä kaikkia muita mahdollisuuksia verojen minimointiin.

 

Näitä riskejä voidaan kuitenkin lieventää suunnittelemalla liiketoiminta huolellisesti, arvioimalla riskejä ja varautumalla niihin.

 

Toiminimen valinta

 

Toiminimi, eli nimi jolla yritystoimintaa harjoitetaan on yksi ensimmäisistä asioista joihin potentiaaliset asiakkaat törmäävät. Sen pitäisi olla mieleenpainuva, helposti muistettava. Parhaimmillaan nimi myös kuvastaa yrityksesi luonnetta esim. ”Pasin Painotalo” tms.

 

Toiminimeä valittaessa on syytä pitää mielessä muutamia asioita:

 

1. Varmista, että nimi on saatavilla. Etsi yritystietojärjestelmästä ja varmista, että siellä ei ole nimiä jotka muistuttavat ehdotettua toiminimeäsi tai jotka voidaan sekoittaa siihen.

 

2. Ajattele tulevaisuutta. Kun yrityksesi kasvaa, onko nimi edelleen sopiva? Jos esimerkiksi aiot laajentua muihin maihin, varmista, että nimi ei ole vain Suomeen sidottu. Entä jos aiot laajentaa muille toimialoille, rajaako nimi liikaa toimialaasi esim. ”Pasin Painotalo” ei välttämättä ole luonteva nimi jos yritys harjoittaa painamisen lisäksi vaikka autokauppaa.

 

3. Tarkista verkkotunnuksen saatavuus. Kun olet päättänyt nimeän tarkista, että vastaava verkkotunnus (.fi, .com jne.) on käytettävissä. Yleensä Suomalaisen yrityksen kannattaa varata itselleen fi-verkkotunnus etenkin mikäli kohderyhmä on pääosin kotimainen, sillä fi-verkkotunnus kertoo yrityksen olevan todennäköisesti Suomalainen sekä potentiaalisille asiakkaille että hakukoneille.

 

4. Varmista, että nimi ei ole suojattu tavaramerkki. Jos haluat käyttää nimeä, joka on jo toisen yrityksen käytössä, sinun on ensin saatava siihen lupa. Selkeintä on valita toiminimi, joka ei sekoitu tavaramerkkiehin. Voit tarkistaa rekisteröidyt tavaramerkit Suomen Patentti- ja rekisterihallituksesta. On hyvä huomata, että rekisteröity toiminimi antaa sinulle yksinoikeuden harjoittaa sillä liiketoimintaa, eivätkä muut voi käyttää sitä ainakaan samankaltaisen liiketoiminnan harjoittamiseen. Mikäli haluat nimelle tai tuotteen nimelle lisäsuojaa, kannattaa harkita nimen rekisteröimistä tavaramerkiksi.

 

5. Vältä negatiivisia mielleyhtymiä. Joissakin kulttuureissa sanoilla voi olla kielteisiä konnotaatioita, joista et ehkä ole tietoinen. Varmista, että teet tutkimusta ennen toiminimen valintaa. Monikulttuurisessa maailmassa yrittäjän ei kannata nimetä yritystään siten, että nimellä on osalle ihmisiä negatiivinen merkitys.

 

Toiminimen rekisteröinti

 

Kun olet valinnut toiminimen ja aloitat yritystoiminnan sinun on rekisteröitävä se Suomen kaupparekisteriin. Rekisteröintiprosessi on nopea ja helppo, ja voit tehdä sen verkossa. Rekisteröinti tapahtuu täyttämällä yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitus.

 

Toiminimen rekisteröinnissä on muutamia asioita, jotka on syytä pitää mielessä:

 

1. Toiminimen on oltava ainutlaatuinen. Se ei voi olla sama tai samankaltainen kuin toinen rekisteröity toiminimi.

 

2. Toiminimi ei saa olla harhaanjohtava. Se ei voi esimerkiksi sisältää sanaa ”pankki” jos et ole pankki.

 

3. Voit rekisteröidä myös aputoiminemen tai aputoiminimiä, joilla voit harjoittaa liiketoimintaa, joka eroaa päätoimialastasi.

 

Kun olet rekisteröinyt toiminimen, voit aloittaa sen käytön välittömästi. Muista merkitä toiminimesi kaikkiin markkinointimateriaaleihisi, kuten verkkosivustoon, käyntikortteihin ja kirjelomakkeeseen.

 

Toiminimen perustaminen ja yritystoiminnan aloittaminen Suomessa on suhteellisen nopea ja helppo prosessi. On muutamia asioita, kuten sopivan toiminimen valinta ja tavaramerkkioikeuksien loukkausten tarkistaminen, mutta kaiken kaikkiaan prosessi on mutkaton. Toiminimen rekisteröinti on ensimmäinen askel yrityksen perustamisessa ja toiminnan käynnistämisessä.

 

Kommentoi ja keskustele aiheestaKommentoi ja keskustele!

 

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa tähän artikkeliin liittyen? Tästä pääset keskustelemaan aiheesta Toiminimen perustaminen ja muusta asiaan liittyvästä!

Jätä kommentti